Поштовани родитељи, драги ученици,

ОШ „Змај Јова Јовановић“ и ове године реализује пројекат Обогаћен једносменски рад, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Пажљивом анализом потреба и навика наших ђака, осмислили смо радионице које ће их подстаћи да откривају и негују своја интересовања, да развијају вештине и компетенције, да усвоје и примене здраве животне навике, али и да лакше савладавају школско градиво.

Од школске 2021/2022. године у пројекат Обогаћеног једносменског рада укључило се чак једанаест наставника. Упознајте се са садржајем и циљевима њихових радионица.

Биљана Ђурђевић, наставница математике, помоћи ће ученицима осмог разреда да се што боље припреме за полагање завршног испита. Заједнички ће решавати задатке свих нивоа, стећи ће рутину у раду и сигурност у сопствено знање.

Милена Гајић, наставница математике, припрема радионицу Чудесни свет математике на којој ће ученици гледати едукативне филмове из области математике, састављаће и решаваће мозгалице, правиће електронски математички часопис. Кроз ове занимљиве садржаје повезиваће науку са реалним животом, развијаће креативност и комуникацијске вештине.

Наташа Васић, наставница српског језика, припремила је радионицу о медијима и медијској писмености. Ученици ће се упознати са медијима и њиховим функцијама, научиће како да се одупру негативним утицајима медија и како да искористе њихове позитивне стране.

Миљана Степаноски, наставница српског језика, радиће са ученицима на развијању комуникацијских вештина. Ученици ће научити како јасно да преносе своје мисли и ставове, како да заинтересују слушаоце својим говором, како да смање трему приликом одговарања или неког другог јавног наступа. Овој радионици могу присуствовати и родитељи.

Јасмина Премовић, наставница историје, истраживаће саученицима историјске теме у филмској уметности. Ученици ће кроз анализу филмова научити да разликују историјске истине од фикције и уметничке интерпретације. Разликоваће филм као историјски извор и као интерпретацију прошлости. Гледајући филмове и промишљајући о њима, обогатиће своју општу културу.

Владимир Пејовић и Немања Васиљевић, наставници физичког васпитања, радиће на развијању свести о важности здравља, на потреби неговања и развоја физичких способности наше деце. Ђаци ће учити како да побољшају квалитет живота у целини. Процењиваће своје напредовање и усклађиваће физичку активност са војим способностима.

Милица Ковачевић, наставница технике и технологије, осмислила је креативну радионицу кројења, шивења, веза, декупажа, квилинга. Ученици ће се упознати са старим занатима и вештинама, развијаће своју креативност и уметничке склоности.

Јасминка Милинковић, наставница верске наставе, припрема позориштанце о вери, љубави и пријатељству. Традиционалне и духовне вредности ученици ће повезивати са свакодневним животом кроз позоришну уметност.

Миле Сајчић, наставник шпанског језика, помоћи ће ученицима да овладају комуникацијским вештинама на шпанском језику и да стекну сигурност и самопоуздање у конверзацији. Прошириваће знања о хиспанској историји и култури пратећи интересовања и способности ученика.

Жеља свих запослених у Змају је да ученици у школи стичу квалитетна и функционална знања која ће примењивати у свакодневном животу. Образовањем и знањем даћемо својој деци сигурност и способност да превазиђу све животне препреке. Знање је моћ коју желимо сваком нашем ђаку. Придружите нам се у овој мисији.

Колектив ОШ „Змај Јова Јовановић“

 

Термини радионица

Назив активности Наставник Узраст ученика Термини
Припрема ученика за успешно полагање завршног испита из математике Биљана Ђурђевић 8.разред Среда,

14-15ч

Развој когнитивних вештина код деце кроз игру и учење Јасмина Радовановић 1-8.разреда Среда,

12.30-13.15ч

„Проговори да видим ко си“ – радионица за развијање комуникацијских вештина ученика и родитеља Миљана Степаноски 8.разред Четвртак,

15-16ч

Кројење, шивење, хеклање, вез, квилинг, декупаж, заборављене друштвене игре Милица Ковачевић 3-8.разреда Понедељак,

14-15ч

Чудесни свет математике

 

 

Милена Гајић 5.разред Четвртак,

13.15-14.00ч

 

 

Фитнес за петаке и шестаке

 

 

Немања Васиљевић 5. и 6.разред Среда, 12.30-13.15ч ( 5.разред)

 

Петак, 13.15-14.00 (6.разред)

 

Медијска писменост

 

 

Наташа Васић 5-8.разреда Среда,

13.15-14.00ч

Или 14.00-14.45ч

Кроз глуму развијање вере и традиције нашег народа Јасминка Милинковић 5-8.разреда Четвртак,

12.30-13.15ч

Шпански свет у мојој школи

 

Миле Сајчић 6.разред Уторак,

13.15.-14.00ч

Историја на филму: истраживање историјских тема у филмској уметности Јасмина Премовић 7-8.разред Петак,

13.15-14.00ч

 

Фитнес

 

Владимир Пејовић 7-8.разред Среда,

17.30-18.15ч

Шпанска туристичка брошура - Мадрид

Ученици 6/4 и њихов наставник Миле Сајчић су на часовима обогаћеног једносменског рада током претходних неколико недеља радили на прављењу туристичке брошуре, тј. најзначајниjих места које треба посетити. Водили су се питањем Шта посетити у Мадриду?  Представили су: музеј Прадо, парк Ретиро, катедралу Санта Марија де Алмудена, краљевски дворац, стадион „Сантиаго Бернабеу“, трг „Сол“, итд.

Циљ оваквих активности је упознавање шпанске културе и неговање љубави према путовањима.

Барселона, Севиља, Валенсија, Кордоба… су места која с нестрпљењем очекујемо да видимо!

Фитнес програм

У оквиру Обогаћеног једносменског рада успешно тече реализација ,,Фитнес програма” за ученике/ученице од 5. до 8. разреда. На сликама су приказани неки од многобројних тематских часова у којима Змајевци уживају и савладавају нове вештине.

 

Тематски часови: 
,,Тридесетоминутни тренинг бокса са основним ударцима (директ, кроше, аперкат)”
Наставник: Немања Васиљевић
,,Strong man” (кружни тренинг снаге)
 Наставник: Владимир Пејовић

Историја на филму

Радионица ,,Историја на филму”, која се реализује у оквиру обогаћеног једносменског рада, успешно је стартовала и одржава се сваког петка. У току септембра учесници радионице су историју филма презентовали на плакату који је одштампан. Наш рад се наставља гледањем и анализом филмова. У току септембра учесници радионице су гледали филм ,,Живот и дела бесмртног Карађорђа”. Утисци о овом филму биће објављени ускоро.
Радионица Историја на филму која се одржава у оквиру обогаћеног једносменског рада,  реализовала је планом предвиђене активности у току првог полугодишта.  Утисци и запажања о  одгледаним филмовима истакнути су на паноу у холу школе, на другом спрату.  Осим утисака и запажања о филмовима, учесници радионице креирали су 4 плаката за сваки одгледани филм као и плакат о историји филма. Филмови које смо гледали и коментарисали у овом полугодишту су:
,,Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа”, ,,Крунисање краља Петра” и  ,,Карло Велики – загонетни цар”.
У другом полугодишту наставићемо са гледањем и коментарисањем филмова уз мало сложеније истраживачке задатке.
Јасмина Премовић, наставница историје, ауторка и реализаторка радионице