Историја српске кинематографије

Ове школске године, у оквиру пројекта Обогаћени једносменски рад, организована је радионица ,,Историја српске кинематографије“. На овој радионици ученици гледају и анализирају најрепрезентативније филмове од прве до последње декаде 20. века, а затим кроз дискусију доносе закључке о томе како и којим темпом се развијала кинематографија у Србији. До сада смо одгледали 3 филма а овом приликом представљамо филм Косте Новаковића ,,Грешница без греха” који је  снимљен 1929. године.

Јасмина Премовић, реализаторка радионице

Термини обогаћеног једносменског рада
Школска 2023 / 2024. година

Прилог преузмите ОВДЕ.

Једносмерски рад из веронауке – друго полугодиште

Прилог преузмите ОВДЕ

Историја на филму

И ове школске године, у оквиру обогаћеног једносмерног рада, организована је радионица Историја на филму. Учесници радионице су до сада одгледали 5 филмова, анализирали их и представили другим ученицима. Одгледани филмови су: Ископина (2021), 300 (2006), Тријумф воље (1934), Линколн (2012) и Петра, тајне древних градитеља (2019). Сви филмови представљени су плакатима који садрже утиске и препоруке учесника радионице. Филм Петра, тајне древних градитеља представљен је презентацијом која се може погледати у прилогу текста.

Јасмина Премовић, ауторка и реализаторка радионице

Презентацију погледајте ОВДЕ

Божићни празници у Шпанији

Ученици који похађају радионице из шпанског језика у оквиру обогаћеног једносменског рада и њихов професор Миле Сајчић, завршили су мини – пројекат под називом „Божићни празници у Шпанији“ (шп. Las fiestas navideñas en España). Пројекат су радили током децембра и јануара месеца. Представили су обичаје везане за празнике који се прослављају на крају и почетку године (22. децембра – Божићна лутрија, 25. децембра – Божић, 28. децембра–Santos inocentes, 1. Јануара – Нова година и 6. децембра – Света Три краља).
Све занимљивости, на пример, колико лоптица има у томболи, шта су то villancicos, када се збијају шале, зашто се једе грожђе за Нову годину и шта то доносе Света Три краља деци, можете прочитати на паноу који се налази у холу школе.

,,Најбоље песме о Светом Сави"

Презентацију преузмите ОВДЕ

Пројекат једносменски обогаћени рад из верске наставе

Презентацију преузмите ОВДЕ

На основу решења Министраства просвете, науке и технолошког развоја бр. 119-01-00172/5/2019 , у школској 2020/21. години школа је први пут укључена у обогаћени  једносменски рад, са циљем пружања додатне образовно-васпитне подршке у учењу и развоју ученика кроз различите моделе програма и активности. Решењем и одлуком Школског одбора школа је од школске 2020/21. године почела да реализује активности у обогаћеном раду, а од школске 2021/22. године поред активности, реализује и једносменски рад . Он подразумева да ученици млађих разреда раде пре и после подне, а старији разреди само преподне. Школа је и припремила посебне ваннаставне активности које реализују наставници у старијим разредима. Реализација је почела од септембра  док школа ради по ритму рада у складу са епидемиолошким препорукама.  При преласку у обогаћени  једносменски рад ваннаставне активности се реализују према посебном плану. У продужетку су имена наставника и активности за ваннаставни рад у овој години:

Назив активности Наставник Узраст ученика Термини Недељни бр. часова
Припрема ученика за успешно полагање завршног испита из математике Биљана Ђурђевић 8.разред 8.час,

понедељак

1
Медијска писменост Марија Младеновић 7.разред 7. и 8.час

четвртак

2
Креативна радионица Милица Ковачевић 5-8.разреда 7.час

среда

1
Фитнес за девојчице Немања Васиљевић 5-6разред 6.и 7.час,

петак

2
Дебатни клуб Наташа Васић 7 и 8.разред 7,8 час

Понедељак /среда

2
Посета хришћанским културним догађајима Јасминка Милинковић 5-8.разреда 8. и 9.час

четвртак

1
Шпански језик у мојој школи Миле Сајчић 5. и 7.разред 7.час

петак

1
Историја на филму-истражовање историјских тема у филмској уметности Јасмина Премовић 7. и 8.разред 13,15

петак

1
Фитнес Владимир Пејовић 7-8.разред 17.30

среда

1

Шпанска туристичка брошура - Мадрид

Ученици 6/4 и њихов наставник Миле Сајчић су на часовима обогаћеног једносменског рада током претходних неколико недеља радили на прављењу туристичке брошуре, тј. најзначајниjих места које треба посетити. Водили су се питањем Шта посетити у Мадриду?  Представили су: музеј Прадо, парк Ретиро, катедралу Санта Марија де Алмудена, краљевски дворац, стадион „Сантиаго Бернабеу“, трг „Сол“, итд.

Циљ оваквих активности је упознавање шпанске културе и неговање љубави према путовањима.

Барселона, Севиља, Валенсија, Кордоба… су места која с нестрпљењем очекујемо да видимо!

Фитнес програм

У оквиру Обогаћеног једносменског рада успешно тече реализација ,,Фитнес програма” за ученике/ученице од 5. до 8. разреда. На сликама су приказани неки од многобројних тематских часова у којима Змајевци уживају и савладавају нове вештине.

 

Тематски часови: 
,,Тридесетоминутни тренинг бокса са основним ударцима (директ, кроше, аперкат)”
Наставник: Немања Васиљевић
,,Strong man” (кружни тренинг снаге)
 Наставник: Владимир Пејовић

Историја на филму

Радионица ,,Историја на филму”, која се реализује у оквиру обогаћеног једносменског рада, успешно је стартовала и одржава се сваког петка. У току септембра учесници радионице су историју филма презентовали на плакату који је одштампан. Наш рад се наставља гледањем и анализом филмова. У току септембра учесници радионице су гледали филм ,,Живот и дела бесмртног Карађорђа”. Утисци о овом филму биће објављени ускоро.
Радионица Историја на филму која се одржава у оквиру обогаћеног једносменског рада,  реализовала је планом предвиђене активности у току првог полугодишта.  Утисци и запажања о  одгледаним филмовима истакнути су на паноу у холу школе, на другом спрату.  Осим утисака и запажања о филмовима, учесници радионице креирали су 4 плаката за сваки одгледани филм као и плакат о историји филма. Филмови које смо гледали и коментарисали у овом полугодишту су:
,,Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа”, ,,Крунисање краља Петра” и  ,,Карло Велики – загонетни цар”.
У другом полугодишту наставићемо са гледањем и коментарисањем филмова уз мало сложеније истраживачке задатке.
Јасмина Премовић, наставница историје, ауторка и реализаторка радионице