Водич за родитеље

У склопу пројекта Ревис – Одговор на вршњачко насиље у школама и суседним окружењима написан је Водич за родитеље.

Водич је заснован на искуствима деце која су учествовала у пројекту, белешкама са радионица и других материјала из Ревис пројекта. Такође, садржи информације и смернице за превенцију вршњачког насиља међу децом, као и вежбе које могу помоћи родитељима. Пошто је наша школа једна од учесница овог пројекта, позивамо Вас да прочитате Водич ОВДЕ.

Промена норми везаних за насиље у школама

У школској 2021/22. години наша школа спроводи пројекат Ревис ,,Одговор на вршњачко насиље међу децом у школама и суседним окружењима“.

Наша школа једна је од десет основних и средњих школа у Србији која учествује у овом пројекту, у организацији Центра за интеграцију младих. Главни циљ пројекта је промена одређених друштвених и родно условљених норми и понашања ради превазилажења проблема насиља. Пројекат се поред наше, истовремено одвија у још четири земље (Мађарска, Хрватска, Бугарска, Румунија).

Свака школа која учествује у пројекту требала је да укључи минимално 40 ученика у активности предвиђене пројектом. У нашој школи пројектом су обухваћени ученици 6/3 и 7/4 (укупно 47 ученика).

Ученици су учествовали у истраживању у коме су се мерили ставови, понашања и пракса вршњачког насиља.

Обуку за реализацију пројекта са ученицима су прошле професор разредне наставе Слободанка Јањић и педагог Биљана Тасић. У току другог полугодишта оне су започеле активности са ученицима у виду радионица, са циљем да ученици препознају постојеће друштвене и родне норме које често доводе до вршњачког насиља.

Након низа радионица, предвиђено је да ученици и ученице укључени у пројекат осмисле акцију у школи која ће бити усмерена на мењање штетних норми, као и на превенцију насиља.