Основна школа ,,Змај Јова Јовановић“ учествовала на међународној конференцији у Будимпешти

Од 7. до 9. марта у Будимпешти се одржала завршна конференција пројекта Ревис – ,,Одговор на вршњачко насиље међу децом у школама и суседном окружењу“. Учесници Конференције били су ученици и педагози, представници школа које су учествовале у овом пројекту, али и представници локалних партнерских организација и министарстава. Нашу школу представљала је ученица Ана Белензада 8/4 заједно са школским педагогом Биљаном Тасић. Своја искуства рада на пројекту имале су прилику да размене са другим основним и средњим школама из Србије, Бугарске, Румуније и Хрватске. Школе су представиле своје радове, креативна решења, а на крају, ученици из Србије упутили су кључну поруку: ,,Желимо активно учешће деце у одлукама за заустављање насиља“.

Такође, учеснице су имале прилику да упознају превентивни рад основне школе ,,Mora Ferenc Altalanos“ и мађарски пројекат за борбу против вршњачког насиља под називом ,,Мирне школе“ .

Овим догађајем пројекат Ревис је завршен.

РЕВИС 2022.

Као учесници међународног пројекта, имали смо част и задовољство да у нашој школи угостимо представнице тј. координаторке пројекта ,,Ревис“ из Србије и четири европске државе: Драгану Вучковић из ,,Центра за интеграцију младих  Србије“,  Марту Бене из ,,Terre des hommes“ ( Мађарска), Матеју Кушић и Антонија Стрле из ,,Храбрих телефона“ (Хрватска), Ралуку Кондрут и Дениса Леонте из ,,Terre des hommes“ (Румунија), Борислава Гитсова,из ,,Social Activities and Practice Institute“ (Бугарска).

REVIS као одговор на насиље над  децом у  школама и суседном окружењу подразумева  низ активности које се односе на промене норми везаних за насиље у школама. Свака од држава, учесница пројекта,  укључила је по десет школа у пројектне активности. Рад на пројекту подразумевао је да се у свакој школи организују по две групе ученика које ће проћи кроз 12 радионица. У нашој школи  у радионицама  је учествовало 47 ученика из одељења VII-3 и VII-4, а  ученике су кроз радионице водиле педагог Биљана Тасић и учитељица Слободанка Јањић.

Реализујући пројекат, деца су дошла до бројних идеја како могу да побољшају безбедност у школи,  како да се простор у школи учини пријатнијим за боравак и рад,  као и да позитивно утиче на понашање ученика , а све у циљу да се насиље и агресивно понашање смањи.

Уважавајући мишљење и жеље ученика, у школи су осмишљене и постављене ,,паметне степенице“ , осликан  je зид школе у школском дворишту са поруком БУДИ ЗМАЈЕВАЦ, ШИРИ ЉУБАВ, ТОЛЕРАНЦИЈУ И ЗНАЊЕ и постављене су клупе у дворишту школе.  На степеницама које из приземља школе воде на први спрат, постављени су стихови који упућују на лепо понашање.

Својим наступом и идејама на заједничким састанцима са другим школама, наши ученици били су врло успешни и запажени. Данас смо зато имали посебно задовољство да будемо домаћини представницима  из иностранства са којима смо могли да разменимо међусобна искуства у раду . Испред школе госте су поздравили и кроз школу водили: помоћник директора Биљана Ђурђевић  Биљана Тасић и Слободанка Јањић које су водиле пројекат у нашој школи, Раде Ваљаревић професор енглеског језика као преводилац, а фотографисала је Андријана Јелић, наставница информатике.  Након обиласка школе, гости су имали прилику да разговарају са ученицима – учесницима пројекта. А то су: Јована Беговић, Уна Матијашевић, Јања Мурић и Андреа Стојановић из VII-3,  Ана Белензада, Адриан Питино, Зоран Филиповић, Хелена Ивановић, Милутин Љиљак, Марија Марковић, Анђела Реповић из VII-4.

Гости су били импресионирани идејама и ставовима наших ђака. Похвалили су њихову ангажованост, иновативност, дружељубивост и знање енглеског језика. Радови који су у нашој школи настали као резултат одржаних  радионица, похваљени су од свих  који су данас гостовали .

Позивамо остале ученике наше школе да прате и даље реализацију пројекта Ревис и подрже нас у активностима које следе.

 

Co-funded by the Rights, Equality and Citizenship Programme

of the European Union (2014-2020)

 

 

 

https://childhub.org/sh/vijesti-o-djecijoj-zastiti/odrasli-mogu-da-nas-podrze-ali-mi-deca-odlucujemo-da-li-zelimo-da-se-promenimo-ili-ne-prica-o-vrsnjackom-nasilju-i-normama-u-beogradu

Водич за родитеље

У склопу пројекта Ревис – Одговор на вршњачко насиље у школама и суседним окружењима написан је Водич за родитеље.

Водич је заснован на искуствима деце која су учествовала у пројекту, белешкама са радионица и других материјала из Ревис пројекта. Такође, садржи информације и смернице за превенцију вршњачког насиља међу децом, као и вежбе које могу помоћи родитељима. Пошто је наша школа једна од учесница овог пројекта, позивамо Вас да прочитате Водич ОВДЕ.

Промена норми везаних за насиље у школама

У школској 2021/22. години наша школа спроводи пројекат Ревис ,,Одговор на вршњачко насиље међу децом у школама и суседним окружењима“.

Наша школа једна је од десет основних и средњих школа у Србији која учествује у овом пројекту, у организацији Центра за интеграцију младих. Главни циљ пројекта је промена одређених друштвених и родно условљених норми и понашања ради превазилажења проблема насиља. Пројекат се поред наше, истовремено одвија у још четири земље (Мађарска, Хрватска, Бугарска, Румунија).

Свака школа која учествује у пројекту требала је да укључи минимално 40 ученика у активности предвиђене пројектом. У нашој школи пројектом су обухваћени ученици 6/3 и 7/4 (укупно 47 ученика).

Ученици су учествовали у истраживању у коме су се мерили ставови, понашања и пракса вршњачког насиља.

Обуку за реализацију пројекта са ученицима су прошле професор разредне наставе Слободанка Јањић и педагог Биљана Тасић. У току другог полугодишта оне су започеле активности са ученицима у виду радионица, са циљем да ученици препознају постојеће друштвене и родне норме које често доводе до вршњачког насиља.

Након низа радионица, предвиђено је да ученици и ученице укључени у пројекат осмисле акцију у школи која ће бити усмерена на мењање штетних норми, као и на превенцију насиља.