У четвртак, 23. децембра 2021. године, одржан је угледни час српског језика и књижевности инспирисан наставном јединицом Писма Хилде Дајч. Циљ часа био је да се ученици упознају са јединим сведоком страдања Јевреја и многих других невиних људи у логору на Сајмишту. Кроз анализу Писама ученици су подстакнути да размишљају о хуманистичким вредностима и о превазилажењу међусобних разлика, подстакнути су да трагају за оним што нас спаја и уједињује.

Специјални гост на часу био је Дејани Ристић, историчар и директор Музеја жртава геноцида, који је ученицима приближио време и догађаје чији је сведок била Хилда Дајч. Прича о херојини која је жртвовала свој живот да би помогла другима у ученицима је изазвала снажне емоције и подстакла их на промишљање о свим невидљивим, али врло високим зидовима у савременом друштву.

Час је реализован у одељењу 8-1, а присуствовали су и ученици који активно учествују у радионицама у оквиру пројекта Обогаћен једносменски рад „Проговори да видим ко си“ –  Сара Ђенадић, Данило Стојанов, Ђорђе Ангелески и Милена Дудварски. Гости на часу били су и Јелена Миловановић, библиотекар, Александра Пунишић, наставник технике и технологије, Биљана Тасић, педагог, и Весна Рангелов, родитељ. Час је осмислила и реализовала Миљана Степаноски, наставник српског језика и књижевности.

Презентацију можете погледати ОВДЕ.