ОШ „Змај Јова Јовановић“ основана је 1868. године. Оснивач су грађани Савамале. Зна се да је радио само један учитељ. Женска деца су почела да похађају школу 1893. године. Године 1901. спајају се мушка и женска одељења, тако да је ова школа постала мешовита. Тада је радила, односно изводила наставу, у приватној згради гвожђарског трговца Каратошића.

Одатле се преселила у наменску, државну зграду подигнуту у Босанској улици број 32. У њој је радила до 6. априла 1941. године када је бомбардована и срушена. Током Другог светског рата често је сељена, али је радила. По ослобођењу Београда почиње са радом у згради Учитељске школе и проширује се за још пет нових одељења. Године 1946. прелази у поправљену зграду у улици Народног фронта број 37.

Назив Осмогодишња школа добила је 1952. године. Настава се одвијала на српскохрватском језику. 1967. године сели се у насеље „Браће Јерковић“, Мештровићева број 19, општина Вождовац, где се налази и данас. У то време имала је 2000 ученика, 120 просветних радника, два стручна сарадника, психолога и библиотекара. У продуженом боравку радиле су четири васпитне групе, шест наставника са 115 ученика. Школа је постизала врхунске резултате. Спадала је у ред најбољих школа у Београду и шире. Била је вежбаоница Учитељске школе и Педагошке академије из Тузле.

152
традиције
826
ученика
33
одељења
52
наставника

Ђачки лист „Мали невен“ био је проглашен најбољим у Југославији. Излазио је осамнаест година и сваке године био награђиван: путовањем по Старој Грчкој, путовањем Вуковим стазама, Сребрном плакетом, Златном плакетом, Плакетом општине Вождовац, Октобарском наградом… Угасио се 1988. године из финансијских разлога.

Колектив школе стручно се усавршава из свих научних области. Настоји да држи корак с временом, да и даље са својим ученицима постиже врхунске резултате. Школа и колектив су добитници многих признања као што су: Доситејева награда, Октобарска награда, плакете, дипломе похвалнице, захвалнице, пехари, одликовање? Орден са сребрним зрацима поводом 120 година постојања, за нарочите заслуге у основном образовању младих генерација, као и за значајан допринос просвети и култури.