Упис ђака у осми разред
Поштовани ђаци и родитељи, преко следећег линка можете приступити порталу  МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА  на коме се налазе сва упутства и информације везане за упис у средњу школу школске 2023/2024. године.

Драги осмаци!

Ближи се крај вашег осмогодишњег школовња које  проводите у посебним околностима- учењу на даљину. Ваши наставници и одељењске старешине помоћиће вам да успешно савладате преостало градиво и да се на време припремите за завршни испит.

Министарство просвете такође припрема упис у средње школе на начин прилагођен ванредним околностима. Имаћемо довољно времена да вас о свему обавестимо и припремимо. За сада, потрудите се да редовно учите!

Наш савет јесте да одвојите мало времена и за размишљање о избору средње школе!
Пре свега важно је да знате да је свако занимање добро и потребно, да је могуће да у сваком занимању постигнете успех и изградите каријеру само ако волите то што радите и ако сте вредни!

У избору будућег занимања сваки ученик треба, за себе, да размисли и о следећем:

 • Добро процени своје способности, тј. могућности да успешно обављаш неке активности. Помоћи ће ти мишљење родитеља. Питај их шта мисле које су твоје јаке, а које слабе стране.
 • О твојим способностима говоре и твоје школске оцене. Размисли које предмете учиш лако, са задовољством, из којих предмета имаш најбоље оцене.
 • Пази само да не помешаш интересовања са способностима! Ове две ствари су често у блиској вези, јер нас обично више интересују активности у којима смо успешни. Али не мора увек да буде тако.
 • Свако занимање има и добре и лоше стране, па би било добро да се унапред припремиш на то да жељена професија поред онога што ти се свиђа има и „мање лепу“ страну. Можеш да питаш родитеље или друге људе који се баве занимањем које те интересује да ти кажу шта им је тешко у послу, шта им смета.
 • Провери да ли твоје здравствено стање одговара захтевима појединих занимања – да ли имаш неки специфичан здравствени проблем о коме треба водити рачуна приликом избора занимања.
 • Сазнај нешто и о могућностима даљег школовања и каснијег запослења за занимање које те интересује. Ако желиш да студираш, информиши се да ли одабрана средња школа има проходност за упис на жељени факултет.

НАЈЧЕШЋЕ ГРЕШКЕ У ИЗБОРУ ШКОЛЕ И ЗАНИМАЊА

 • Уписаћу се у најближу школу.
  Размисли: Згодно је када је школа близу куће, али то не треба да буде пресудно приликом твог избора. Постоје много важнији разлози за избор школе и занимања.
 • Уписаћу се у школу у коју иду и моји другови.
  Размисли: Биће другова и другарица и у новој школи. Старо друштво можеш да виђаш и у слободно време, али ти не могу помоћи ако си у погрешно одабраној школи!
 • Уписаћу се у школу која је популарна.
  Размисли: Популарност је пролазна. Занимљиво је шта већина мисли, али ти ипак направи свој избор! Твој успех и задовољство може донети популарност и теби и твом занимању.
 • Уписаћу се у школу коју су за мене одабрали родитељи.
  Размисли: Родитељи могу имати занимљиве предлоге. Ти размисли, јер је време да направиш свој избор. Свакако немој да бираш школу само због родитеља. Такође, ако ти се жеље поклапају са родитељским, немој по сваку цену бирати нешто супротно.
 • Уписаћу се било где, јер имам слаб успех.
  Размисли: Чак и са слабијим школским успехом постоји могућност избора.
 • Одлука је донета, само једна школа долази у обзир, не размишљам о другим школама.
  Размисли: Не заборави да свако може да буде успешан у читавом низу занимања. Осим твог првог опредељења, важно је да имаш и резервне изборе због ограниченог броја места.

Више о процени способности и захтевима занимања погледајте на:  http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/

Ваши педагог и психолог