26.04. 2023. године одржана је биолошко- историјска радионица ,,Рециклажа – враћање у прошлост“, у част Дана планете Земље који се обележава 22.априла. Радионице су одржане у свим четвртим разредима, а реализаторке су биле наставница биологије Љубинка Мандић и наставница историје Јасмина Премовић. Наставница историје провела је ученике кроз историјат настанка папира и утицај производње папира на животну средину, а наставница биологије  правила је са ученицима папир путем рециклирања старог папира и дискутовала са ученицима о значају рециклирања. Наставница историје објаснила је ученицима зашто се радионица зове Рециклажа – враћање у прошлост. Објаснила им је да се некада папир правио од старих ланених и памучних крпа и да је тај поступак био сличан рециклажи. У 19.веку папир је масовно почео да се прави од дрвене пулпе што је у многоме утицало на животну средину. Данас се окрећемо рециклажи да би спасили оно што се спасити може а тај поступак је у прошлости већ био присутан.
Прављење папира започело је тако што су ученици, претходних дана, донели стари папир, исцепкали га и потопили у воду. На радионици су ручним миксером даље уситњавали направљену смешу, а затим је разлили на решетки за сушење испод које су поставили посуду у коју се цедила вода. После тога поставили су, на постојећу решетку још једну одозго а затим су вишак воде сакупљали сунђерима. Припремљену смесу оставили смо да се суши неколико дана до коначног добијања рециклираног папира.
На крају, ученици су одгледали филм ,,Човек-еко прича” и изнели своје утиске и запажања. Неки од тих утисака и запажања су:
,,Човек није ни свестан колико штете наноси свом окружењу”.
,,Ако лоше поступаш према животној средини, лоше ће ти се вратити”.
,,Градови су пренатрпани, а ваздух загађен огромном количином издувних гасова које огроман број аутомобила испушта”.
,,Правимо превише смећа које ће затрпати нашу планету”.
Ученици су показали одређени ниво еколошке свести када је селектовање отпада у питању као и његова рециклажа која штеди ресурсе и енергију.
Захваљујемо се Образовном центру  STEM и мрежи наставника ,,STEM зборница” који су нас позвали да обележимо Дан планете Земље и дали нам смернице како да то реализујемо.

Јасмина Премовић