Март – месец српског језика је манифестација коју је 2022. године покренуло Друштво за српски језик и књижевност Србије у сарадњи са катедрама за српски језик и српску књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду. Циљ ове манифестације је да кроз различите активности популаризује школски предмет Српски језик и књижевност, а да у исто време широј јавности укаже на лепоту и изражајне могућности нашег језика. Наша школа је и прошле и ове године учествовала у активностима које су организовале Београдска подружница Друштва за српски језик и књижевност и Друштво за српски језик и књижевност Србије. Трећи писмени задатак посветили смо избору најлепше српске пословице и образлагању њеног значења. Учествовали смо и на конкурсу за најбољу кратку причу која је требало да садржи фразеологизме ,,с мене па на уштап, ,,није шија него врат” и ,,грлом у јагоде”. На овом конкурсу је наш ученик петог разреда Јован Секерез освојио ТРЕЋЕ место, а надметао се са ученицима основних и средњих школа из целе Србије. Његову кратку причу можете прочитати на следећем линку: https://www.martmesecsrpskog.rs/2024/rezultati-konkursa-za-kratku-pricu/.

Завршна активност Марта – месеца српског језика био је јавни час ,,Народне епске песме о Косовском боју и о Марку Краљевићу из угла савремене генерације”. Ученици шестог разреда су презентацијама, кратким филмовима и драматизацијама приказали свој доживљај ових песама. Јавни час је водила наставница српског језика Миљана Степаноски, а учествовали су ученици: Ивана Пешовић, Дуња Тирнанић, Филип Војиновић, Матија Тришић, Ирена Матовић, Ника Преда, Калина Милић, Исидора Ђорђевић, Маша Пантић, Нада Минчић, Симона Милошевић, Ања Костов, Лена Аџић и Вера Петровић. Гости су нам били ученици и наставници основних школа ,,Ђура Даничић” и ,,Војвода Степа”. Атмосферу са овог догађаја можете погледати у кратком филму који је урадила ученица Марија Матијашевић.

Манифестацији ,,Март – месец српског језика” придружили су се и ученици I-3 са својом учитељицом Љиљаном Милетић. Они су направили пано од својих најсмешнијих речи.