Као учесници међународног пројекта, имали смо част и задовољство да у нашој школи угостимо представнице тј. координаторке пројекта ,,Ревис“ из Србије и четири европске државе: Драгану Вучковић из ,,Центра за интеграцију младих  Србије“,  Марту Бене из ,,Terre des hommes“ ( Мађарска), Матеју Кушић и Антонија Стрле из ,,Храбрих телефона“ (Хрватска), Ралуку Кондрут и Дениса Леонте из ,,Terre des hommes“ (Румунија), Борислава Гитсова,из ,,Social Activities and Practice Institute“ (Бугарска).

REVIS као одговор на насиље над  децом у  школама и суседном окружењу подразумева  низ активности које се односе на промене норми везаних за насиље у школама. Свака од држава, учесница пројекта,  укључила је по десет школа у пројектне активности. Рад на пројекту подразумевао је да се у свакој школи организују по две групе ученика које ће проћи кроз 12 радионица. У нашој школи  у радионицама  је учествовало 47 ученика из одељења VII-3 и VII-4, а  ученике су кроз радионице водиле педагог Биљана Тасић и учитељица Слободанка Јањић.

Реализујући пројекат, деца су дошла до бројних идеја како могу да побољшају безбедност у школи,  како да се простор у школи учини пријатнијим за боравак и рад,  као и да позитивно утиче на понашање ученика , а све у циљу да се насиље и агресивно понашање смањи.

Уважавајући мишљење и жеље ученика, у школи су осмишљене и постављене ,,паметне степенице“ , осликан  je зид школе у школском дворишту са поруком БУДИ ЗМАЈЕВАЦ, ШИРИ ЉУБАВ, ТОЛЕРАНЦИЈУ И ЗНАЊЕ и постављене су клупе у дворишту школе.  На степеницама које из приземља школе воде на први спрат, постављени су стихови који упућују на лепо понашање.

Својим наступом и идејама на заједничким састанцима са другим школама, наши ученици били су врло успешни и запажени. Данас смо зато имали посебно задовољство да будемо домаћини представницима  из иностранства са којима смо могли да разменимо међусобна искуства у раду . Испред школе госте су поздравили и кроз школу водили: помоћник директора Биљана Ђурђевић  Биљана Тасић и Слободанка Јањић које су водиле пројекат у нашој школи, Раде Ваљаревић професор енглеског језика као преводилац, а фотографисала је Андријана Јелић, наставница информатике.  Након обиласка школе, гости су имали прилику да разговарају са ученицима – учесницима пројекта. А то су: Јована Беговић, Уна Матијашевић, Јања Мурић и Андреа Стојановић из VII-3,  Ана Белензада, Адриан Питино, Зоран Филиповић, Хелена Ивановић, Милутин Љиљак, Марија Марковић, Анђела Реповић из VII-4.

Гости су били импресионирани идејама и ставовима наших ђака. Похвалили су њихову ангажованост, иновативност, дружељубивост и знање енглеског језика. Радови који су у нашој школи настали као резултат одржаних  радионица, похваљени су од свих  који су данас гостовали .

Позивамо остале ученике наше школе да прате и даље реализацију пројекта Ревис и подрже нас у активностима које следе.

Co-funded by the Rights, Equality and Citizenship Programme

of the European Union (2014-2020)