Последњи дан септембра за све Змајевце није био само уобичајен наставни дан, већ је протекао у знаку спортских и еколошких активности.

Наша школа се и ове године придружила огромном броју европских школа које последњег петка у септембру обележавају Европски дан школског спорта. Школски координатори овог фестивала, наставници физичког и здравственог васпитања Ана Рајић, Владимир Пејовић и Немања Васиљевић осмислили су и у сарадњи са колегама реализовали низ активности како би све наше ученике подстакли да се физички активирају и вежбање учине саставним делом своје свакодневице.

С обзиром на то да се ове године манифестација у целој Европи одвијала под паролом Going green in sports, спортске активности удружене су са еколошким.

Ученици млађих разреда су са учитељима учествовали у спортским играма на различитим спортским станицама, где су, уз игру и забаву, сабирали прикупљене пластичне чепове и бавили се питањима везаним за рециклажу.

Ученици старијих разреда упустили су се у озбиљнији подухват – са одељењским старешинама и предметним наставницима пешачили су до Бањичке (Бајфордове) шуме, вождовачког заштићеног споменика природе. Чланови биолошке секције, уз помоћ наставница биологије Љубинке Мандић и Александре Арсенијевић, трагали су за биљним и животињским врстама чије је природно станиште ова шума.

Ученицима и наставницима друштво су правили чланови Већа Градске општине Вождовац – Бојана Јакшић, задужена за школство, и Драган Рајић, задужен за екологију. Они су се и обратили ученицима, указујући им на значај и повезаност спорта и природе. Део Вождовца био је зелен: ученици и наставници зеленим мајицама су симболички указали на значај природе и активности у природи.

Организатор Европског дана школског спорта у Србији је Српски савез професора физичког васпитања и спорта у сарадњи са асоцијацијом EUPEA (European Physical Education Association), а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.