Овогодишња „Дечија недеља” биће другачија од свих претходних. У читавој Републици Србији биће обележена од 5. до 11. октобра наредне недеље под слоганом ”Подељена срећа два пута је већа”. Организациони покровитељ је хуманитарна организација Дечије срце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Дечија недељу у Змају

Деца и спорт

Значај спорта огледа се, не само у развоју физичке, већ и интелектуалне способности и здравља детета. Како би створили здраве животне навике, деци је потребно на адекватан и занимљив начин приближити значај спорта и физичке активности за њихово правилно одрастање.

Еколошки дан

Трећаци су у оквиру Дечије недеље обележили еколошки дан. У оквиру својих група одгледали су документарни филм Плодови зиме. Уследио је разговор о употреби и разградњи пластичних кеса (што је и тема филма). Активност је завршена разговором шта они, иако су деца, могу да ураде а да се штетан утицај пластичних кеса на природу смањи.

Дан образовања

Трећаци су обележили и дан посвећен образовању. Придружили су се активностима МЕНСЕ и поводом Дана интелигенције организовали различите задатке. Ученици III/3 сами су осмишљавали занимљиве задатке из математике, а ученици III/2 су креирали укрштенице чија су решења појмови из српског језика.

Ученици старијих разреда су на часовима Биологије од пластелина правили моделе ћелија. Неки ученици су пожелели да направе и торту-ћелију. Успели су у томе! Била је врло укусна!

Применом Микробит уређаја, на часу Информатике и рачунарства, ученици осмог разреда су на оригиналан начин обележили Дечију недељу …

Инклузија

У оквиру Дечје недеље, у Змају је петак, 9. октобар 2020. године, био је посвећен инклузији. Тим поводом ученици четвртог разреда одгледали су анимирани филм „Cedars” који говори о пријатељству девојчице и дечака са посебним потребама. Након читања књиге „О дугмету и срећи“, четвртаци  и ученицима са посебним потребама играли су разне игре и још једном доказали да је подељена срећа два пута већа.
Инспирисани утисцима после дружења са ученицима са посебним потребама, наши четвртаци су цртали и писали…

И наши најмлађи другари, ђаци прваци, припремили су радове посвећене Дечијој недељи …