ОБОГАЋЕНИ ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД

Поштовани родитељи, драги ученици,

ОШ „Змај Јова Јовановић“ и ове године реализује пројекат Обогаћен једносменски рад, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Пажљивом анализом потреба и навика наших ђака, осмислили смо радионице које ће их подстаћи да откривају и негују своја интересовања, да развијају вештине и компетенције, да усвоје и примене здраве животне навике, али и да лакше савладавају школско градиво.

Од школске 2021/2022. године у пројекат Обогаћеног једносменског рада укључило се чак једанаест наставника. Упознајте се са садржајем и циљевима њихових радионица.

Биљана Ђурђевић, наставница математике, помоћи ће ученицима осмог разреда да се што боље припреме за полагање завршног испита. Заједнички ће решавати задатке свих нивоа, стећи ће рутину у раду и сигурност у сопствено знање.

Милена Гајић, наставница математике, припрема радионицу Чудесни свет математике на којој ће ученици гледати едукативне филмове из области математике, састављаће и решаваће мозгалице, правиће електронски математички часопис. Кроз ове занимљиве садржаје повезиваће науку са реалним животом, развијаће креативност и комуникацијске вештине.

Наташа Васић, наставница српског језика, припремила је радионицу о медијима и медијској писмености. Ученици ће се упознати са медијима и њиховим функцијама, научиће како да се одупру негативним утицајима медија и како да искористе њихове позитивне стране.

Миљана Степаноски, наставница српског језика, радиће са ученицима на развијању комуникацијских вештина. Ученици ће научити како јасно да преносе своје мисли и ставове, како да заинтересују слушаоце својим говором, како да смање трему приликом одговарања или неког другог јавног наступа. Овој радионици могу присуствовати и родитељи.

Јасмина Премовић, наставница историје, истраживаће саученицима историјске теме у филмској уметности. Ученици ће кроз анализу филмова научити да разликују историјске истине од фикције и уметничке интерпретације. Разликоваће филм као историјски извор и као интерпретацију прошлости. Гледајући филмове и промишљајући о њима, обогатиће своју општу културу.

Владимир Пејовић и Немања Васиљевић, наставници физичког васпитања, радиће на развијању свести о важности здравља, на потреби неговања и развоја физичких способности наше деце. Ђаци ће учити како да побољшају квалитет живота у целини. Процењиваће своје напредовање и усклађиваће физичку активност са војим способностима.

Милица Ковачевић, наставница технике и технологије, осмислила је креативну радионицу кројења, шивења, веза, декупажа, квилинга. Ученици ће се упознати са старим занатима и вештинама, развијаће своју креативност и уметничке склоности.

Јасминка Милинковић, наставница верске наставе, припрема позориштанце о вери, љубави и пријатељству. Традиционалне и духовне вредности ученици ће повезивати са свакодневним животом кроз позоришну уметност.

Миле Сајчић, наставник шпанског језика, помоћи ће ученицима да овладају комуникацијским вештинама на шпанском језику и да стекну сигурност и самопоуздање у конверзацији. Прошириваће знања о хиспанској историји и култури пратећи интересовања и способности ученика.

Жеља свих запослених у Змају је да ученици у школи стичу квалитетна и функционална знања која ће примењивати у свакодневном животу. Образовањем и знањем даћемо својој деци сигурност и способност да превазиђу све животне препреке. Знање је моћ коју желимо сваком нашем ђаку. Придружите нам се у овој мисији.

Колектив ОШ „Змај Јова Јовановић“

 

Термини радионица

Назив активности Наставник Узраст ученика Термини
Припрема ученика за успешно полагање завршног испита из математике Биљана Ђурђевић 8.разред Среда,

14-15ч

Развој когнитивних вештина код деце кроз игру и учење Јасмина Радовановић 1-8.разреда Среда,

12.30-13.15ч

„Проговори да видим ко си“ – радионица за развијање комуникацијских вештина ученика и родитеља Миљана Степаноски 8.разред Четвртак,

15-16ч

Кројење, шивење, хеклање, вез, квилинг, декупаж, заборављене друштвене игре Милица Ковачевић 3-8.разреда Понедељак,

14-15ч

Чудесни свет математике

 

 

Милена Гајић 5.разред Четвртак,

13.15-14.00ч

 

 

Фитнес за петаке и шестаке

 

 

Немања Васиљевић 5. и 6.разред Среда, 12.30-13.15ч ( 5.разред)

 

Петак, 13.15-14.00 (6.разред)

 

Медијска писменост

 

 

Наташа Васић 5-8.разреда Среда,

13.15-14.00ч

Или 14.00-14.45ч

Кроз глуму развијање вере и традиције нашег народа Јасминка Милинковић 5-8.разреда Четвртак,

12.30-13.15ч

Шпански свет у мојој школи

 

Миле Сајчић 6.разред Уторак,

13.15.-14.00ч

Историја на филму: истраживање историјских тема у филмској уметности Јасмина Премовић 7-8.разред Петак,

13.15-14.00ч

 

Фитнес

 

Владимир Пејовић 7-8.разред Среда,

17.30-18.15ч

ШПАНСКА ТУРИСТИЧКА БРОШУРА–
МАДРИД

Ученици 6/4 и њихов наставник Миле Сајчић су на часовима обогаћеног једносменског рада током претходних неколико недеља радили на прављењу туристичке брошуре, тј. најзначајниjих места које треба посетити. Водили су се питањем Шта посетити у Мадриду?  Представили су: музеј Прадо, парк Ретиро, катедралу Санта Марија де Алмудена, краљевски дворац, стадион „Сантиаго Бернабеу“, трг „Сол“, итд.

Циљ оваквих активности је упознавање шпанске културе и неговање љубави према путовањима.

Барселона, Севиља, Валенсија, Кордоба… су места која с нестрпљењем очекујемо да видимо!

ФИТНЕС ПРОГРАМ

У оквиру Обогаћеног једносменског рада успешно тече реализација ,,Фитнес програма” за ученике/ученице од 5. до 8. разреда. На сликама су приказани неки од многобројних тематских часова у којима Змајевци уживају и савладавају нове вештине.

 

Тематски часови: 
,,Тридесетоминутни тренинг бокса са основним ударцима (директ, кроше, аперкат)”
Наставник: Немања Васиљевић
,,Strong man” (кружни тренинг снаге)
 Наставник: Владимир Пејовић

Историја на филму

Радионица ,,Историја на филму”, која се реализује у оквиру обогаћеног једносменског рада, успешно је стартовала и одржава се сваког петка. У току септембра учесници радионице су историју филма презентовали на плакату који је одштампан. Наш рад се наставља гледањем и анализом филмова. У току септембра учесници радионице су гледали филм ,,Живот и дела бесмртног Карађорђа”. Утисци о овом филму биће објављени ускоро.
Радионица Историја на филму која се одржава у оквиру обогаћеног једносменског рада,  реализовала је планом предвиђене активности у току првог полугодишта.  Утисци и запажања о  одгледаним филмовима истакнути су на паноу у холу школе, на другом спрату.  Осим утисака и запажања о филмовима, учесници радионице креирали су 4 плаката за сваки одгледани филм као и плакат о историји филма. Филмови које смо гледали и коментарисали у овом полугодишту су:
,,Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа”, ,,Крунисање краља Петра” и  ,,Карло Велики – загонетни цар”.
У другом полугодишту наставићемо са гледањем и коментарисањем филмова уз мало сложеније истраживачке задатке.
Јасмина Премовић, наставница историје, ауторка и реализаторка радионице

ПРОЈЕКАТ РЕВИС: ПРОМЕНА НОРМИ ВЕЗАНИХ ЗА НАСИЉЕ У ШКОЛАМА

У школској 2021/22. години наша школа спроводи пројекат Ревис ,,Одговор на вршњачко насиље међу децом у школама и суседним окружењима“.

Наша школа једна је од десет основних и средњих школа у Србији која учествује у овом пројекту, у организацији Центра за интеграцију младих. Главни циљ пројекта је промена одређених друштвених и родно условљених норми и понашања ради превазилажења проблема насиља. Пројекат се поред наше, истовремено одвија у још четири земље (Мађарска, Хрватска, Бугарска, Румунија).

Свака школа која учествује у пројекту требала је да укључи минимално 40 ученика у активности предвиђене пројектом. У нашој школи пројектом су обухваћени ученици 6/3 и 7/4 (укупно 47 ученика).

Ученици су учествовали у истраживању у коме су се мерили ставови, понашања и пракса вршњачког насиља.

Обуку за реализацију пројекта са ученицима су прошле професор разредне наставе Слободанка Јањић и педагог Биљана Тасић. У току другог полугодишта оне су започеле активности са ученицима у виду радионица, са циљем да ученици препознају постојеће друштвене и родне норме које често доводе до вршњачког насиља.

Након низа радионица, предвиђено је да ученици и ученице укључени у пројекат осмисле акцију у школи која ће бити усмерена на мењање штетних норми, као и на превенцију насиља.

СПОРТ У ШКОЛЕ

Пројекат Спорт у школе – одбојка, успешно се спроводи у нашој школи сваког уторка и четвртка. У њега је укључено преко 70 ученика млађих разреда, који кроз развој опште моторике и социјализације, уче прве кораке трофејне Српске школе одбојке, као и правила понашања, уз будно око студента ФСФВ и наших наставника ФЗВ.

Атмосферу са часа можете погледати на презентацији ОВДЕ.

Пројекти у којима ће „Змај Јова Јовановић“ учествовати 2021/22. године одлуком СВ ФЗВ су:

Пројекат 1– „Бесплатан спорт у школе“ за ученике од 1-4.разреда. Наша школа ће организовати бесплатне часове одбојке у сарадњи са ФСФВ, два пута недељно по 45 минута

( уторак и четвртак од 14ч) Задужене колеге В.Пејовић и А. Рајић.

Пројекат 2– „Фитнес програм за ученике 5/ 6. и  7/ 8. разреда“ ће се спроводити у оквиру обогаћеног једносменског рада у терминима:

среда и петак у 14ч за ученике 5/6.р. ( Н. Васиљевић)

среда 17ч30мин за ученике 7/8.р. ( В. Пејовић)

Пројекат 3– „ Здраво растимо“ који је део међународне глобалне Нестле иницијативе под називом   NestléHealthy    Kids   Global  Programme  која има за циљ едукацију ученика од 3-7.разреда о важности правилне исхране и бављења физичком активношћу. У пројекту учествује СВ ФЗВ у корелацији са биолозима и учитељима 3.и 4.разреда. Кординатор пројекта А.Рајић.

Пројекат 4– „Јуниор НБА лига“ , такође део међународног пројекта под покровитељством КСС. Учествују ученици 4. и 5.разреда. Кординатор Н. Васиљевић.

 

28.9.2021. година

Руководилац СВ ФЗВ:

Рајић Ана

Умрежавање

На традиционалном међународном такмичењу ,,Млади математичар“, одржаном 2. и 3. априла 2022. године у Врњачкој Бањи, ученици млађих и старијих разреда наше школе такмичили су се у категоријама ,,Пројекат“, ,, Математички лавиринт“ и ,,Математички квиз“. У оквиру рада на пројекту, ученици 3. и 4. разреда направили су Математички воз, а ученици старијих разреда Змајеву мрежу.

Математички воз направили су: Јована Родић 3-3, Јана Николић 3-3, Лана Гарић 3-3, Сташа Алексић 3-4, Нора Белеуца 3-4, Дуња Радуловић 3-4, Ника Преда 4-1, Симона Милошевић 4-2, Марија Матијашевић 4-2, Петар Павловић 4-2, Анђела Гарић 4-3, Нина Радовић 4-3, Симеон Јарчевић 4-3 (наставнице: Снежана Козић, Весна Димитријевић, Љиљана Милетић, Милена Стојановић и Нина Момчиловић). Представљање Математичког воза можете погледати овде.

Допринос изради целокупног пројекта и учешћу у Математичком лавиринту дали су ученици продуженог боравка и ученици 1. и 2. разреда (наставнице: Марина Митровић, Слађана Истатков, Мирјана Петровић, Ивана Терзић, Весна Вељковић, Нада Марковић, Биљана Михајловић, Слободанка Јањић, СветланаЂорђевић, Душица Рајковић и Иреном Јовановића).

У Математичком лавиринту представници млађих разреда били су: Софија Зорановић – 1. разред, Марта Варинац – 2. разред, Сташа Алексић – 3. разред, Ника Преда – 4. разред.

У Математичком квизу за старије ученике учествовали су: Дуња Раденковић 5-1, Филип Петровић 6-3, Дамјан Поповић 7-2, Нађа Вукотић 8-3.

Пројекат Мрежа представљен је оригиналном реп-песмом „Мрежа“ коју је извео хор наше школе. Интерпретацију песме можете погледати овде. Милена Дудварски, ученица 8-3, представила је пројекат занимљивим монологом. Миленин наступ можете погледати овде.

У пројекту Математичка мрежа учествовало је 80 ученика и 21 наставник. Пројекат се бавио израдом просторне инсталације Мрежа у коју су укључени скоро сви школски предмети. У току рада ученици су јачали међупредметне компетенције и претварали своја теоријска знања у праксу. Били су мотивисани и оснажили су своје способности за тимски рад. Научили су да планирају и поштују рокове. Стварали су оригинално уметничко дело и промишљали о савременој уметности. ,,Умрежавање‘‘ предмета и делови пројекта проистекли из тога показали су да скоро сви наставни предмети могу да корелирају са математиком и информатиком.

Часопис можете погледати овде.