Савети педагога и психолога

Драги осмаци!

Ближи се крај вашег осмогодишњег школовња које  проводите у новим околностима- учењу на даљиу. Ваши наставници и одељењске старешине већ су вам дали доста задатака и информација како да успешно савладате преостало градиво. Немојте се много бринути ако не стигнете неки задатак да урадите у предвиђеном року. Све је могуће надокнадити или урадити на дргачији начин. Ваши наставници ће вам увек бити подршка. Циљ је да пребродимо ову ситуацију без много стреса. Најважније је да сте добро и да сте здрави.
Министарство просвете такође припрема упис у средње школе на начин прилагођен ванредним околностима. Имаћемо довољно времена  да вас на време обавестимо и припремимо. За сада, потрудите се да редовно учите али и да помогнете родитељима вашим зрелим и одговорним понашањем. Ипак,ви више ниста мала деца већ млади људи!
Наш савет јесте да одвојите мало времена и за размишљање о избору средње школе!
Пре свега важно је да знате да је свако занимање добро и потребно, да је могуће да у сваком занимању постигнете успех и изградите каријеру само ако волите то што радите и ако сте вредни!
У избору будућег занимања сваки ученик треба, за себе, да размисли и о следећем:

  • Добро процени своје способности, тј могућности да  успешно обављаш неке активности. Помоћи ће ти мишљење родитеља. Питај их шта мисле које су твоје јаке, а које слабе стране.
  • О  твојим способностима говоре и твоје школске оцене. Размисли које предмете  учиш лако, са задовољством, из којих предмета имаш најбоље оцене.
  • Пази само да не помешаш интересовања са способностима. Ове две ствари су често у блиској вези, јер нас обично више интересују активности у којима смо успешни. Али не мора увек да буде тако.
  • Свако занимање има и добре и лоше стране, па би било добро да се унапред припремиш на то да жељена професија поред онога што ти се свиђа има и „мање лепу“ страну. Можеш да питаш родитеље или друге људе који се баве занимањем које те интересује да ти кажу шта им је тешко у послу, шта им смета.
  • Провери да ли твоје здравствено стање одговара захтевима појединих занимања – да ли имаш неки специфичан здравствени проблем о коме треба водити рачуна приликом избора занимања.
  • Сазнај нешто и о могућностима  даљег школовања и каснијег запослења за занимање које те интересује. Ако желиш да студираш, информиши се да ли одабрана средња школа има проходност за упис на жељени факултет.
    Више о процени способности и захтевима занимања видети на http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/

Ваши педагог и психолог