РАДИОНИЦE “УЧИМО ДА УЧИМО“

Radionica2

Сваке суботе од почетка октобра 2018. године у „Змају“ се реализују радионице за све заинтересоване ученике петог и осмог разреда обе смене.  Термине радионица за ученике петог разреда можете погледати ОВДЕ, а за ученике осмог разреда ОВДЕ. Кроз радионичарски рад, наставница Миљана Степаноски обучава петаке и осмаке како да уче.
С обзиром на то да је у редовној настави уочено да ученици недовољно разумеју прави смисао учења, које углавном доживљавају као процес памћења, репродуковања (и брзог заборављања) чињеница научених без разумевања, наставници у оквиру својих часова покушавају да оспособе ученике за прави приступ учењу које ће их учинити образовним, испуњеним и креативним личностима, односно „учењу за живот“ – што је и мото нашег Школског развојног плана.
Суботње радионице, које води наставница Миљана, посвећене баш овом проблему оснажују овај процес и повећавају ученичке способности за конструктивно учење. Конципиране су тако, да полазну тачку у раду представља проблем са којим су се ученици суочили током претходне недеље, на шта се надовезује вежбање и примена ефикасних техника учења, као што су: одвајање и разликовање битног од мање битног и небитног, издвајање кључних речи и појмова, читање са разумевањем и провера разумевања прочитаног, богаћење речника…
Охрабрујуће је што већина ученика показује велико интересовање за ову тему и активно учествује у раду.