ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА

родитељи5

У среду 12. децембра 2018. године, у свечаној сали наше школе, угостили смо родитеље који су свим седмацима „Змаја“ представили своја занимања.
Оливера Денчић, новинар и блогер, говорила је ученицима о смислу и суштини новинарског посла, и упознала их са могућностима запослења које пружа овај позив. Посебан труд уложила је у то да ученицима предочи значај поштовања етичких принципа у новинарској професији, а ученици су сазнали и колико је широк корпус занимања која подразумева ова професија, те да је, као новинар, могуће радити у свим медијима – штампаним, радио, телевизијским, веб новинарству.
Ивана Петрин, правник запослен у Народној скупштини и члан РИК-а, такође је, у уводном делу излагања, објаснила ученицима којим врстама послова може да се бави правник, а упознала их је и са начином изучавања правне науке и школовања на Правном факултету. Ученици су сазнали на који начин се предложе, доносе и усвајају закони у Народној скупштини.
Предраг Јовановић, правник  и адвокат, омогућио је ученицима да се упознају са областима права којима се адвокат може бавити и упознао их је са начином и динамиком рада у овој професији. Мотивисани филмовима које су гледали, ученици су имали доста питања на ову тему, а наш гост им је објаснио у чему се састоји посао адвоката, и каква су знања и вештине потребни за успешно обављање овог позива.
Сви родитељи указали су ученицима на значај квалитетног образовања и показали им да образовање и учење није бескорисно, како ученици понекад помишљају. Уз то, пружили су им прилику да виде колико је значајно да човек буде задовољан послом којим обавља.
Овим дружењем седмака, њихових родитеља и одељењских старешина, отпочели смо припрему за рад на професионалној оријентацији ученика који ће ускоро постати матуранти.
Хвала родитељима на сарадњи и стрпљењу и ученицима који су бројним питањима показали заинтересованост за нова сазнања и бригу о својој будућности.