ПОСЕТА ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ КИНОТЕЦИ

IMG_8210

У петак 26.10.2018. године ученици 8-3 са одељенским старешином Јасмином Премовић, посетили су Југословенску кинотеку. Посета је остварена у оквиру наставе из изборног предмета Свакодневни живот у прошлости.
Имали смо прилику да се упознамо са веома вредним експонатима од којих су неки уникатни и веома вредни. Почели смо од тзв. Царске панораме – уређаја који је претеча покретних слика и који је служио за гледање тродимензионалних фотографија. Конструисана крајем 19. века, једна од 2 сачуване на свету, једина је која је рестаурисана и која још увек ради! Затим смо наставили разгледање најстаријих камера и пројектора схвативши да је Србија крајем 19. века ишла у корак са Европом. Први филм у Србији приказан је само шест месеци после европске премијере (јун 1896.г.).
Неки од највреднијих експоната које смо имали прилике да видимо су: Едисонов кинематограф за једну особу, камера изумитеља филмске уметности – браће Лимијер, оригинални штап звезде немог филма Чарлија Чаплина, награде наших прослављених глумаца Љубише Самарџића и Милене Дравић…
Препоручујемо посету Југословенској кинотеци овим текстом и фотографијама које следе.