ЗМАЈЕВЦИ У ПАТРИЈАРШИЈИ

Grupa

У уторак 25. септембра 2018. године, 16 шестака посетило је са вероучитељицом Јасминком Милинковић Музеј Српске православне цркве, редакцију православног дечјег часописа Светосавско звонце, радионицу за израду црквених одежди и Саборну цркву. Ова посета (бесплатна и претходно уговорена) планирана је и изведена у оквиру ваннаставних активности.
У Музеју Српске православне цркве, кустос Биљана Цинцар Костић, историчар уметности, ученицима је кроз квиз-питања и објашњења представила  културно благо непроцењиве вредности. Разгледајући сталну поставку Музеја, ученици су пратили историјат Српске православне цркве од  Стефана Немање и Светог Саве до новијих дана. Пред чудотворном руском иконом из 17. века иконом Богородице страдалне помолили смо се молитвама „Оче наш“ и „Богородице Дјево“. Захваљујемо се кустосу на настојањима да опише и дочара ученицима период  из ког датирају експонати Музеја.
У редакцији часописа Светосавско звонце примила нас је Радмила Мишев, уредник часописа. Ученици су од ње чули како часопис настаје, а добили су привилегију да изаберу слику за средњу страну новог броја. Редакцији су предали своје ликовне радове: Патријарха Павла и иконе септембарских празника. Љубазна Радмила послужила је ђаке чоколадом.
О поступку израде свештеничких црквених одежди за Свету Литургију, ученици су чули у радионици за израду црквених одежди.