СВЕТОСАВСКА ПРИРЕДБА ЗА ОГЛЕД НА БОГОСЛОВСКОМ ФАКУЛТЕТУ

Змајевци као гости на Православном богословском факултету

У четвртак 26. априла, наши ученици гостовали су на Православном богословском факултету. О овом догађају,  у извештају који следи пише  Стефан Недић, студент IV године овог факултета.

СВЕТОСАВСКА ПРИРЕДБА ЗА ОГЛЕД НА БОГОСЛОВСКОМ ФАКУЛТЕТУ

         Уочи спомена Недеље о Раслабљеном, у четвртак 26.4.2018. са почетком у 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, као изванредан вид сарадње факултета и школе као мисионарског простора и простора вежбаонице за студенте богословља, вероучитељица Јасминка Милинковић са колегама ОШ „Змај Јова Јовановић“ са Вождовца из Београда приредила је хуманитарну представу „Живот, монашење и Свети Сава у савремено доба“. Ово је била и одлична прилика да се студентима, будућим вероучитељима и свештеницима – посленицима на њиви Господњој свуда у свету, представи још један простор за мисију Свете Цркве какав је школски, који поред редовне наставе обухвата и други облик образовно-васпитног рада: ваннаставне активности, током којих се савршено може реализовати све оно што такође има везе и смисла са животом Цркве и сваког човека у Њој.

У представи учествује око стотину учесника од првог до осмог разреда што нам такође показује склоност вероучитеља и једно дивно настојање да се сва деца или што више њих укључи и ангажује јер морамо „свима бити све, не би ли неке задобили…“ Заједно са својим колегама наставницима и вредним и марљивим ученицима, а по претходном одобрењу Управе поменуте школе и директорке госпође Весне Животић, колегиница Јасминка је показала све оне дарове које један вероучитељ данас треба да поседује а најважнији је и највећи један – ЉУБАВ према катихетском позиву, деци, родитељима и сваком запосленом у школи. Јасминка је нама свима присутнима, најпре студентима, показала и разјаснила шта морамо поседовати и какве таланте умножавати да бисмо били спрамни за часну вероучитељску делатност.

Вредно помена је и то да Православни богословски факултет од академске 2014/2015. новом акредитацијом, поред матичних богословских предмета, предвиђа и наглашава важност педагошко-катихетског рада у оквиру саме образовне установе те тако упућује своје студенте у школске просторе на територији Архиепископије београдско-карловачке, као централне епархије. На основу уговора о пословно-техничкој сарадњи, који за сваку школску годину потписује Педагошко-катихетски институт при факултету, факултет пружа својим студентима све потребне компетенције и спремност за улазак у саме школе након стечене дипломе првог и другог степена студија, што директно доприноси унапређењу Православног катихизиса-верске наставе у систему образовања држава у којима се предаје.

Стефан Недић, студент IV године ПБФ УБ

P4240576 P4240591 P4240596 P4240611 P4240619 P4240622 P4240624