МАЛА МАТУРА – ВЕЛИКО СРЦЕ

Више пута у периоду 2004–2013. године Змај је учествовао у манифестацији Мала матура – велико срце, као домаћин групама малих матураната са Косова. Манифестација је била прилика за дружења више генерација вршњака, а и прилика да ученици са Косова упознају знаменитости Београда. Према речима наставника Александра Ђекића, сталног учесника у припреми и реализацији овог дружења, манифестација се у сарадњи са Општином Вождовац организовала у вождовачким школама од 2004. године, а касније су се укључиле друге школе на нивоу града.

Ове сусрете подржале су званичне институције Србије и Београда (Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство просвете, Министарство унутрашњих послова, Град Београд и Градски секретаријат за саобраћај) и београдске основне школе. Годишње је у овој акцији, чији је циљ било успостављање и одржавање веза између школа и генерација вршњака Београда и Косова и Метохије, Београд посећивало 1200–1500 петнаестогодишњака, за које је организован програм заснован на упознавању школе домаћина, спортским сусретима, одласцима на фудбалске утакмице, посетама културним и историјским знаменитостима, обиласцима музеја. Гости и домаћини заједно су посећивали Аду Циганлију, Аеродром Никола Тесла, Авалу, културне установе, Зоолошки врт.

Од 2014. године, када је отказана због проглашене ванредне ситуације, манифестација није реализована.

У Змају су координатори свих активности везаних за реализацију ове манифестације били Драган Чарапић (директор, а касније медијатекар) и наставник Александар Ђекић.

 Mali maturanti sa Kosova i njihovi vršnjaci iz Beograda (1)

Мали матуранти са Косова и њихови вршњаци из Београда