Дан Школе

Дан Школе први пут је прослављен 10. маја 1968.г., када је прослављено и усељење у нову школску зграду. До 1980. године овај празник прослављан је 1. јуна, или неког приближног датума, што је повезивано са даном смрти Јована Јовановића Змаја. Од 1980. г., када је Дан Школе први пут обележен 24. новембра, прослава је померена за тај дан – дан Змајевог рођења. Од школске 2016/17. године прослава Дана Школе фиксирана је за 6. децембар, чиме је усклађена са календаром Милутина Миланковића.

Дан Школе увек је био и прилика за свечани опроштај са запосленима који су између два Дана Школе пензионисани. У складу са материјалним могућностима Школе, њима су у овим приликама уручивани пригодни поклони.

Нарочито свечане биле су јубиларне прославе Дана Школе. Поводом обележавања 10-годишњице рада Школе у Насељу, глумац и ђачки родитељ Љуба Степановић ангажовао се око проналажења штампарије која ће бесплатно штампати позивнице за свечаност. Овом свечаношћу поред 10-годишњице рада Школе у Насељу, обележен је и 85. рођендан председника Јосипа Броза Тита. У склопу прославе штампан је свечани број Малог невена, а редакција листа ангажовала је ученике и наставнике да доставе прилоге за рубрике: Наука, Култура, Фото прикази, Математички ребуси из млађих разреда, Духовите ствари, и нарочито Сарадња са Савезом бораца.

dan skole

Док је прослављан у пролеће, а некад и касније, Дан Школе се обележавао и путовањима (1971. излет у Смедерево; 1–3. јуна 1979.г., обилазак Центра Сава, Калемегдан, кружна вожња по Београду, излет у Тополу, Аранђеловац, Опленац и на Космај; 1984. године, због успешно прослављених јубилеја и Дана Школе, ђаци и наставници награђени су једнодневним излетом). Прослава је била вишедневна у доба кад су тим поводом Змају у госте долазили представници братских школа из Сплита и Љубљане.

Двадесети Дан Школе у Насељу обележен је 20. новембра 1987. године. Ова прослава објединила је 50-годишњицу доласка Јосипа Броза Тита на чело Комунистичке партије, два века од рођења Вука Стефановића Караџића и прославу Змајеве личности и дела.

За прослављање 30-годишњице рада у Насељу, у новембру 1997. године, именован је Организациони одбор за припрему прославе, који су чинили сви чланови Школског одбора. Председник Организационог одбора био је Зоран Стевановић, а одбору је прикључено и 15 чланова Наставничког већа.

У новембру 2007.г. свечано је прослављена 40-годишњица рада Школе у Насељу. Испред Школе била је постављена реклама с натписом Дани Змаја и интернет адресом Школе. Објављен је луксузно опремљен школски лист Змај, чији је главни уредник била наставница Стана Булатовић, а који је добио сваки ученик и запослени. Комплексан културно-уметнички програм обухватио је концерт хора, свечану академију, наступ ритмичара и плесача, приредбу ученика млађих разреда. Поводом 40-годишњице, преуређен је централни хол на другом спрату, према идеји наставнице Софије Љубинковић. Све је било праћено информисањем путем разгласа, флајера и огласних табли Школе.

У новембру 2010.г. први пут је одржан Базар знања, као саставни део прославе Дана Школе, односно недеље Змаја; од тада Базар знања је редовна активност у склопу прославе.

Ruska

Дан школе 2010. год., штанд техничара, наставница Ружица Радовановић са ученицом

(приватна архива А.Ђекића)

Ученици млађих разреда учествују у Базару знања: припремају приредбе, штандове, изложбе и радионице, а све што припреме, презентују ученицима и предшколцима. Активности се реализују у учионицама и у холу Школе, а тако су распоређене да ученицима омогуће да прате садржаје које су припремили њихови другови. Пример из школске 2012/13. године показује разноврсност активности ученика млађих разреда у приређивању Базара знања: прваци су рецитовали Змајеве песме, другаци су реализовали оригами радионице, трећаци припремили штанд и интерактивне садржаје на тему Лековито биље, а четвртаци штанд који је обухватио садржаје везане за предмет Чувари природе.

Учитељи често са ученицима припремају сценске приказе и друге садржаје који су део свечане академије. Некада припремају посебне програме који се приказују ученицима млађих разреда.

Пример из 2013. године показује како ученици и наставници српског језика и страних језика учествују у Базару знања. У новембру 2013. године лингвистичка секција презентовала је свој рад, уз квизове и задатке за самостално решавање и упитнике за ученике; одржана је радионица Стари занати с пројекцијом изложбе, радионица Пишемо слова глагољице поводом 1150 година од почетака словенске писмености; квиз Епске песме, историја и мит; такмичење у спеловању и презентација енглеске културе са чајанком; презентација шпанског језика, традиције и културе са пројекцијом; презентација руске културе и традиције. Наставници српског језика организују литерарни конкурс у част Дана Школе, и припремају културно-уметнички програм, у чијем настанку повремено учествују и наставници страних језика.

Наставници математике и природних наука учествују у обележавању Дана Школе, припремајући са ђацима атрактивне активности у склопу Базара знања:

  • године презентован је хемијски оглед; шестаци су правили часопис са темама из биологије; математика је представљена кроз три теме на видео-биму и паноима; на школском квизу знања осмака ученици су одговарали и на питања из математике, биологије и информатике;
  • г. приказани су садржаји: Хемијска башта, Неутрализација, Хемијска промена – ослобађање гаса, филм Њутн, Препознавање чајева, тематски пано о јужном воћу и чајевима; изведени су огледи из електротехнике, електростатике, механике и хидростатике и магнетизма; реализовани су квизови Знање о здравој храни и Занимљива математика и информатика; у оквиру техничког приређена је изложба Рециклирајмо-смањимо загађење;
  • 2012. године реализоване су радионице Занимљива математика и Осна симетрија, Лажни фосили и Исхрана у посту, активност Занимљива наука-извођење огледа; приказан је филм о Исаку Њутну; изложени су ученички радови из техничког и информатичког образовања;
  • године реализована је радионица Оригами, као и Занимљива наука – извођење огледа; приређена је изложба морских организама; као и изложба ученичких радова из техничког и информатичког образовања. Биологија и хемија повезане су кроз активност Да ли биљке пију воду и хемијска башта;
  • 20 године организоване су радионице Оригами, Ланац исхране и Радим и стварам уз изложбу радова из техничког и информатичког образовања. Изведени су огледи: Теслин трансформатор и Хемијска башта; презентован је пано Боје у биологији.
  • г :наставници и ђаци радили су радионичарски и приређивали изложбе: математика (радионица); техничко и информатичко образовање (радионица Радим стварам и изложба радова, физика и хемија (радионица Наука кроз оглед), биологија (израда паноа Угрожене врсте Србије).

У сарадњи са наставницима друштвених наука, ученици учествују и у бројним занимљивим активностима у време прославе Дана Школе: играју едукативне друштвене игре (Европа 1389, Европа у 14. веку, Свет у 15. веку, Свет у рату 19391945…), уче калиграфију у оквиру радионица из верске наставе, праве честитке са географским мотивима, приређују изложбе (Историјски извори), изучавају велика географска открића, учествују у квизовима (Велики рат). Поводом Дана Школе приређују се изложбе тематски везане за садржаје друштвених наука (Историјски извори) или изложбе ученичких радова. Ученици са вероучитељицама реализују радионице: 24. новембра 2013.г.ученици и предшколци учили су да певају духовне песме, у комбиновацији са радионицом Пишемо слова глагољице; 26. новембра 2015. године, шестаци и седмаци угостили су студенте Академије СПЦ за уметност и конзервацију, који су их упутили у основе калиграфије и показали им пергамент од јареће коже, на који су калиграфски преписиване књиге у средњем веку.

У периоду посвећеном Дану Школе, наставници физичког васпитања организују бројне активности. Међуодељењска такмичења претходе финалним утакмицама које се играју на Дан Школе, када се, од 2008. године, игра ревијална утакмица у кошарци или фудбалу између ученика и наставника.

Од 2010. године, спортско прослављање празника, обухвата и турнир у стоном тенису. У новембру 2007. године поводом прославе 40-годишњице рада у Насељу, Змај је угостио фудбалере ОШ Ђура Даничић и са њима одиграо пријатељску утакмицу, праћену ТВ преносом. Посебан догађај за ученике Змаја била је посета екипе млађих пионира Црвене звезде, и тренера Николе Радмановића; ова екипа одиграла је утакмицу са вршњацима из Змаја. Тада су прославу и спортско дружење увеличали фудбалери Милош Бајалица и Франклин Салас, са којим су ученици старијих разреда разговарали на шпанском језику. На спортском штанду у новембру 2010. године промовисана је одбојка, са гостима (Ратко Павличевић, тренер Црвене звезде, и репрезентативке Сања Малугарски и Јелена Благојевић), а одиграна је и ревијална одбојкашка утакмица против ОШ Ђура Даничић. Поводом Дана Школе 2013. године организован је фудбалски турнир за ученике старијих разреда, на ком су гости били екипе ОШ Бранислав Нушић и ОШ Јован Стерија Поповић. Тада су у Школи гостовали мали фудбалери Црвене звезде, па су пријатељску утакмицу одиграли трећаци Змаја и вршњаци Црвене звезде.

И наставници ликовне и музичке културе учествују у припремању садржаја школског празника. Наставница музичке културе припрема школски хор и музички део програма, а наставници ликовне културе приређују изложбе ученичких радова и припремају сценографију и костиме за свечани програм.