Пишу, читају, маштом скитају… и награде освајају

Сложићете се са нама да у данашње време деца, нажалост, све мање читају књиге. Самим тим техника читања се не развија довољно, а и разумевање прочитаног може бити проблем.  Да не помињемо колико нових проблема се ту отвара…

Наше учитељице Славица Јовић и Ивана Терзић су се током ове школске године интензивније бавиле читањем и начинима на који се читање ученика може побољшати.

С обзиром на то да су учитељи и родитељи нераскидиво повезани када је у питању едукација и васпитање деце, први корак је био подсећање на то колико је заиста значајно читање и писање у млађем школском узрасту. Након истраживања ове теме, настала је презентација за родитеље, из које се јасно види значај читања. У њој су дати предлози активности и учитеља али и родитеља, а све са циљем да се ученицима приближи књига. Презентацију можете погледати на овом линку:

http://prezi.com/ivvag1w1fdhi/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Након презентације уследио је цео мини – пројекат који су учитељице, у сарадњи са библиотекарком Јеленом Миловановић и писцем Душаном Пејчићем, спровеле са својим ђацима. Посебну захвалност коауторке дугују Миљани Степаноски за лектуру. Пројекат обухвата низ активности усмерених ка мотивисању ученика за читање, ка подстицању маште и креативности, и развијању правилног усменог и писаног изражавања. Занимљиве и разноврсне активности, уважавање дечијег избора и честе промене простора учиниле су да деца са нестрпљењем ишчекују ове часове. Самим тим, са уживањем бирају нове књиге за читање – што је и био циљ.

Пошто се пројекат одлично показао у пракси и пошто су постигнути добри резултати, Славица и Ивана су рад под називом „Пишем, читам и маштом скитам“ пријавиле на конкурс Примери добре праксе у организацији Друштва учитеља Београда. На овом конкурсу освојиле су другу награду и пројекат је презентован на трибини „Унапређивање наставничке праксе кроз размену професионалних искустава“ у мају 2017.године, а биће представљен и на предстојећем Сабору учитеља Србије у јуну.

А како је цео пројекат изгледао можете погледати у презентацији:

ppt